Εορτασμός Παναγίας Ορφανής

Το Μοναστήρι Παναγία Ορφανή είναι χτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά γραφικής χαράδρας, αποτελεί ένα πανέμορφο θρησκευτικό μνημείο για το Μυλοπόταμο και τα Κύθηρα. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς, με εύκολη διαδρομή 5,5 χιλιομέτρων από τον Μυλοπόταμο που είναι γνωστός για την ομορφιά του και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια πανέμορφη φυσική τοποθεσία, με θέα στην καταπράσινη χαράδρα και το Ιόνιο Πέλαγος. Η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη με κέδρους, πρίνους, σκίνους και άλλα θαμνώδη. Η πεζοπορία προς το μοναστήρι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη φυσική ομορφιά και γαλήνη.

 

Το μοναστήρι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα των Κυθήρων και προσελκύει πιστούς και προσκυνητές από διάφορες περιοχές. Αφιερωμένο στην Παναγία την Ορφανή, το μοναστήρι προσφέρει έναν ήσυχο και ιερό χώρο για προσευχή και ευλογία.
Η ιστορία του μοναστηριού χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδέεται με πολλές θρησκευτικές και πνευματικές παραδόσεις του νησιού Χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, με μαρτυρίες για την ύπαρξή του το 1782. Λειτουργούσε ως γυναικείο μοναστήρι μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα, λειτουργεί ως προσκύνημα.
Ο ναός είναι μέσα σε σπήλαιο, τρισυπόστατος, με το κεντρικό βήμα αφιερωμένο στην Παναγία. Διαθέτει κελιά, μαγειρείο, στέρνα και αίθουσα υποδοχής. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο τέμπλο, τα παλιά κεντήματα, το παλαιό βιβλίο επισκεπτών και την εικόνα των τριών αγίων της Επτανήσου.

 

Η Παναγία Ορφανή γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, στα 9μερα της Παναγίας, κατά παράδοση γιορτάζει το προσκύνημα της Παναγίας στο Μερτίδι του Μυλοποτάμου. Πλήθος πιστών προσέρχονται για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στον εσπερινό αλλά και ανήμερα της εορτής.
Εκτός από τη θρησκευτική του σημασία, το μοναστήρι της Παναγίας της Ορφανής παρουσιάζει και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με παραδοσιακή και ιστορική αξία. Είναι ένας χώρος ηρεμίας και πνευματικής ανανέωσης για τους επισκέπτες και τους πιστούς που το επισκέπτονται.