Αξιοθέατα Μυλοποτάμου Κυθήρων

Ανακαλύψτε τα ωραιότερα αξιοθέατα του παραδοσιακού χωριού Μυλοπόταμος, που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε κατά την επίσκεψή σας στα Κύθηρα. Η μοναδικής ομορφιάς φυσική περιοχή Μύλοι με τους παραδοσιακούς νερόμυλους ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Ο διατηρητέος οικισμός Κάτω Χώρα με το υπέροχο ενετικό κάστρο, το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τις τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, και το γραφικό ψαροχώρι Λιμνιώνας με τα κελιά για τις βάρκες των ψαράδων.

Μύλοι Μυλοπόταμου

Μύλοι

Ένας τόπος που κάποτε έσφυζε από ζωή λόγω της εμπορικής εκμετάλλευσης των νερόμυλων, γίνεται σήμερα πόλος έλξης επισκεπτών, χάρη της σπάνιας ομορφιάς του τοπίου. Στην ροή του νερού συναντάμε μικρές λίμνες και καταρράκτες, ανάμεσα σε παραδοσιακούς νερόμυλους και πέτρινα γεφύρια.

Κάστρο Κάτω Χώρας

Βρίσκεται παραδοσιακό και διατηρητέο στον οικισμό Κάτω Χώρα, χτίστηκε από τους Ενετούς ανάμεσα σε απόκρημνες λαγκαδιές. Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν σπίτια και βυζαντινές εκκλησίες, που σχηματίζουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό, μεταφέροντας τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

Το Καμάρι

Καμάρι

Βρίσκεται στο κέντρο του Χωριού κάτω από την πλατεία, εκεί υπάρχουν πηγές νερού, το περίφημο Λιοντάρι, οι κεντρικές πλύστρες του χωριού, και μικρή λιμνούλα με πάπιες. κάτω από αιωνόβια πλατάνια και το εντυπωσιακό καμπαναριό του Αγίου Χαραλάμπους.

Παναγία Ορφανή

Το Μοναστήρι της Παναγίας βρίσκεται δυτικά του χωριού σε απόσταση 5 χιλ. χτισμένο πάνω σε γκρεμό, ανάμεσα σε οργιώδη βλάστηση βλάστηση από κέδρους, και μοναδική θέα που κόβει την ανάσα.

Άγιος Πέτρος

Άγιος Πέτρος

Βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα, μία από τις σημαντικότερες στα Κύθηρα, με υπέροχες τοιχογραφίες και εξαιρετική αρχιτεκτονική, βρίσκεται στον οικισμό Αραίοι.

Λιμνιώνας Μυλοπόταμος Κυθήρων

Παραλία Λιμνιώνας

Αυθεντικό γραφικό ψαροχώρι σε απάνεμο κόλπο, με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα κελιά για τις βάρκες των ψαράδων. Διαθέτει μικρή παραλία με αμμουδιά, βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιόμετρα από το Μυλοπόταμο.

Καταρράκτης Φόνισσας Μυλοπόταμος

Καταρράκτης Φόνισσας

Θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί σαν το λουτρό της Αφροδίτης η τοποθεσία που βρίσκεται στην άκρη του Χωριού, πλούσια σε βλάστηση και τρεχούμενα νερά να σχηματίζουν το μεγαλύτερο καταρράκτη της περιοχής. Ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, όπου έχουν γυριστεί πλήθος από κινηματογραφικές ταινίες.

Παραλία Καλάμι Μυλοπόταμος Κύθηρα

Παραλία Καλάμι

Μια πανέμορφη μικρή παραλία, αλλά για λίγους, αφού για την πρόσβαση σε αυτή είναι απαραίτητη η κατάβαση από γκρεμό, φυσικά αξίζει η προσπάθεια. Όταν μέθυσα δυτικός άνεμος και τα νερά είναι ήρεμα μοιάζει σαν μια υπέροχη φυσική πισίνα με γαλαζοπράσινα νερά. Περίπου στο κέντρο της υπάρχει βυθισμένο ένα παλιό κανόνι από την εποχή των πειρατών.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου Κυθήρων

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας

Στην είσοδό του υπάρχουν Βυζαντινές τοιχογραφίες του13ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας και και οι κόρες της Αγάπη Ελπίδα, Πίστη, και το Νυίδριο της Αγίας Σοφίας. Έχει τουριστική διαδρομή μήκους 550 μ. με πλούσιο διάκοσμο από αίθουσες με σταλακτίτες , σταλαγμίτες μικρές λιμνούλες και φυσικούς σχηματισμούς.