Οικισμοί Μυλοποτάμου Κυθήρων

Το παραδοσιακό χωριό  Μυλοπόταμος βρίσκεται στα κεντρο-δυτικά των Κυθήρων, σε υψόμετρο 350 μ, εκτείνεται σε μια μεγάλη περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πηγές με άφθονα τρεχούμενα νερά σε καταπράσινες λαγκαδιές, και οι εναλλαγές στο φυσικό περιβάλλον είναι θεαματικές εντυπωσιάζοντας στον επισκέπτη. Οι οικισμοί του  χωριού Μυλοπόταμος είναι ο Άγιος Σώστης, η Κάτω Χώρα, οι Αραίοι, το Πίσω πηγάδι, και η Ρίζα.

Το καμπαναριό του Αγίου Σώστη

Άγιος Σώστης

Είναι ο κεντρικός οικισμός του Μυλοποτάμου, πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο του χωριού. Βρίσκετε χτισμένος μέσα σε πλούσιο φυσικό περιβάλλον με αιωνόβια πλατάνια, στις πλευρές λαγκαδιάς που κατά μήκος της αναβλύζουν πλούσιες πηγές με τρεχούμενα νερά που στην πορεία τους σχηματίζουν λιμνούλες και καταρράκτες.

Η πλατεία της κάτω χώρας

Κάτω Χώρα

Ο διατηρητέος οικισμός του Μυλοποτάμου με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ρυμοτομία και τα αυθεντικά παραδοσιακά σπίτια με μερικά από αυτά να έχουν ηλικία πάνω από 3 αιώνες. Εκεί βρίσκετε το εντυπωσιακό Ενετικό κάστρο με τις υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες, και το Αγγλικό σχολείο χτισμένο από την περίοδο της αγγλοκρατίας.

Κάτω Χώρα Μυλοπόταμος

Αραίοι

Είναι ο οικισμός που συναντάμε πρώτο, ερχόμενοι στο Μυλοπόταμο από την κεντρική οδό των Κυθήρων. Όπως δηλώνει και το όνομα του είναι αραιοκατοικημένος και είναι τοποθετημένος μέσα σε πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με υπέροχα παραδοσιακά σπίτια, και θέα στη Κακή Λαγκάδα.

Πίσω Πηγάδι

Το Πίσω Πηγάδι βρίσκετε στην διαδρομή, από τον Άγιο Σώστη προς την Κάτω Χώρα. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε λόφο ανάμεσα σε πλούσιο φυσικό περιβάλλον, και έχει πανοραμική θέα στη δυτική ακτή του νησιού και το Ιόνιο πέλαγος.

Παραδοσιακή οικία

Ρίζα

Ο μικρός αθέατος οικισμός στα δυτικά του χωριού, χτισμένος στης πλαγιές του Μερμηγκάρη. Σήμερα τα περισσότερα σπίτια που σώζονται είναι ερειπωμένα. Παρόλα αυτά είναι ακόμη εμφανή τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία τους, κάτι που αποτελεί πολύτιμο υλικό - ντοκουμέντο, που ουσιαστικά λειτουργούν σαν ιστορικό μνημείο.